16 Oktober 2019

Borealis en Neste gaan strategische samenwerking aan om circulariteit en bio-economie van plastics te versnellen

Neste Corporation, Persbericht, 16 October, 2019 om 17.00 uur (EET)

Borealis en Neste gaan strategische samenwerking aan circulariteit en bio-economie van plastics te versnellen. Borealis zal eind 2019 hernieuwbaar polypropyleen produceren met het hernieuwbare propaan van Neste.

Borealis zal eind 2019 hernieuwbaar polypropyleen produceren met het hernieuwbare propaan van Neste

Borealis, een toonaangevende leverancier van innovatieve polyolefinen-oplossingen, en Neste, ‘s werelds grootste leverancier van duurzame, hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof en een expert in het leveren van implementeerbare duurzame chemische oplossingen, gaan een strategische samenwerking aan voor de productie van hernieuwbaar polypropyleen (PP). Door deze samenwerking gaat Borealis eind 2019 het 100% duurzame propaan van Neste gebruiken op haar productielocaties in Kallo en Beringen, België. Deze hernieuwbare grondstof van Neste wordt met de beschermde NEXBTL™-technologie gemaakt.

Borealis en Neste: een nieuwe mijlpaal in duurzaam polypropyleen

Neste, koploper in de sector ten aanzien van duurzaamheid, biedt biobased alternatieven voor conventionele fossiele grondstoffen die kunnen worden gebruikt bij de productie van polymeren en chemicaliën. Neste heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 3 miljoen ton hernieuwbare producten. Dankzij de beschermde NEXBTL-technologie kan vrijwel elke soort hernieuwbare olie of vet worden gebruikt als grondstof. Hierdoor kunnen olie-afval en olieresten van lage kwaliteit gebruikt worden om hernieuwbare producten van topkwaliteit te produceren. Borealis zal het hernieuwbare propaan van Neste, dat wordt geproduceerd in Rotterdam, gebruiken op locaties in België om zo een volledig portfolio van toepassingen te creëren dat gebaseerd is op hernieuwbaar PP. Dit is de eerste keer dat Borealis, bij de commerciële productie van PP, biobased grondstoffen gebruikt die fossiele grondstoffen gedeeltelijk vervangen. Het is tevens de allereerste keer dat dehydrogenering van hernieuwbaar propaan wordt uitgevoerd op industriële schaal. Het hoogwaardige product zal dezelfde uitstekende producteigenschappen bezitten als conventioneel PP en is volledig recyclebaar. 

Door de unieke installatie van Borealis voor propaan dehydrogenering (PDH) en PP in Kallo kan het bedrijf biobased propyleen en, als gevolg hiervan, biobased PP aanbieden waarvan de hernieuwbare inhoud fysiek kan worden gecontroleerd en gemeten. Daarnaast blijft Borealis de massabalans-benadering toepassen bij de productie in Kallo en Beringen. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap in de levering aan klanten van zowel hernieuwbaar propyleen als hernieuwbaar polypropyleen. Het proces wordt gecertificeerd door de ISCC Plus (International Sustainability & Carbon Certification). Hierdoor wordt de volledige reikwijdte van de keten van gebruikte hernieuwbare grondstoffen gecertificeerd als hernieuwbaar, duurzaam geproduceerd en terug te leiden zijn naar het punt van herkomst.

“Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, die voornamelijk zijn geproduceerd uit afval en restanten, levert een aanzienlijke bijdrage aan het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen,” aldus Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. “Dankzij de samenwerking met Neste kunnen we onze klanten en partners een nieuw portfolio van hernieuwbare PP-oplossingen bieden en hen helpen hun assortiment klimaatvriendelijker te maken. In lijn met onze EverMinds™-benadering zijn wij een voorloper als het gaat om het opbouwen van een circulaire economie voor plastics. Borealis zal niet alleen helpen bij de bescherming van het milieu, maar ook een bedrijf opbouwen dat past bij de toekomst.”

“De sectoren polymeren en chemicaliën zullen een aanzienlijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarom is het bijzonder bevredigend om te zien er een verandering in de industrie plaatsvindt richting duurzamere, klimaatvriendelijkere alternatieven voor grondstoffen. Wij helpen bedrijven met een voortrekkersrol, zoals Borealis, dan ook graag met het vervangen van fossiele grondstoffen voor hernieuwbare grondstoffen. Deze nieuwe stap is een zinvolle bijdrage aan het creëren van een gezondere planeet voor onze kinderen,” zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

“In navolging van haar eerdere toezegging om het aanbod gerecyclede plastics te schalen, is het geweldig om te zien dat Borealis haar kernactiviteiten geleidelijk aan verschuift: weg van de consumptie van fossiele grondstoffen, naar plastics die geproduceerd worden op hernieuwbare basis,” zegt ook Sander Defruyt, Hoofd van het initiatief van de Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy. Deze ambitie sluit volledig aan bij de visie van een circulaire economie voor plastics die Borealis ondersteunde toen het bedrijf toetrad tot het The New Plastics Economy Global Commitment. In een circulaire economie worden plastics nooit afval. De plasticproductie verschuift van een model dat afhankelijk is van de winning van eindige fossiele grondstoffen naar een model dat is gebaseerd op de circulatie van materialen. Door de schaalvergroting van de productie van hernieuwbare plastics, ondersteunen Borealis en Neste op actieve wijze de verschuiving richting een circulaire economie voor plastics. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Directeur, Communicatie (act)

Voor meer informatie:

Neste:
Neste’s Media Desk, +358 50 458 5076 of e-mail naar media(at)neste.com, tijdens werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Neste gaat de divisie Renewable Polymers & Chemicals leiden vanuit de vestiging in Düsseldorf, Duitsland

Borealis: 
Virginia Mesicek, Senior Manager a.i., External Communications, virginia.mesicek@borealisgroup.com, Tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)

Over Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Over Borealis

Borealis is een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen. Het stelt momenteel meer dan 6800 medewerkers tewerk en heeft activiteiten in ruim 120 landen. In 2018 boekte Borealis een omzet van 8,3 miljard euro en een nettowinst van 906 miljoen euro. Via zijn holdingmaatschappij bezit Mubadala 64% van het bedrijf, terwijl de overige 36% in handen is van het Oostenrijkse OMV, een geïntegreerde, internationale olie- en gasmaatschappij. In samenwerking met Borouge, een joint venture met Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), en met Baystar™, een joint venture met Total en NOVA Chemicals in Texas, VS, levert Borealis diensten en producten aan klanten over de hele wereld. www.borealisgroup.com 

Dipoles, Purpoles Baystar en EverMinds zijn handelsmerken van Borealis AG. 
NEXBTL is een handelsmerk van Neste.